ProjectenIn complexe situaties zoekt Wim van Amersfoort de samenwerking met betrokken partijen. Die inspireren hem tot creatieve en innovatieve oplossingen.
Food & Proces Tech Campus Zaandam Macrodoelmatigheid opleidingsportfolio Regio College Horizon College en Regio College: van concurrentie naar samenwerking Onconventionele oplossingen voor huisvestingsproblemen
| |
Food & Proces Tech Campus ZaandamPubliek-private samenwerkingDe koekjes van Verkade, Zaanse mayonaise, cacao van De Zaan – wie kent ze niet? De Zaanstreek is bij uitstek de streek van de levensmiddelenindustrie. De behoefte aan personeel in de food processing industry groeit. Toch had de opleiding Procestechniek het moeilijk op het Regio College. Stageplekken waren om twee redenen moeilijk te realiseren: de eisen op het gebied van voedselveiligheid waren te hoog om stagiairs te kunnen inzetten en bovendien waren 24-uursdiensten niet toegestaan voor minderjarige leerlingen. Een voltijdsopleiding was daardoor al jaren niet meer mogelijk. Wim van Amersfoort zocht vanuit het Regio College contact met 20 bedrijven in de Zaanstreek en met verschillende overheden. Hij zette de Food & Proces Tech Campus Zaandam op, een praktijkcentrum dat meegefinancierd werd door bedrijven, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en de metropoolregio Amsterdam. De bedrijven verzorgen zelf een deel van het onderwijs met praktijkopdrachten, gastlessen en excursies.
Macrodoelmatigheid opleidingsportfolio Regio CollegeAdviesBeroepen veranderen snel en scholen leiden studenten op voor een beroep dat er over een paar jaar heel anders uitziet dan nu of in veel gevallen nog niet eens bestaat. Voor veel mbo-opleidingen hebben jongeren in Noord-Holland de keuze uit meer roc's dan alleen het Regio College. Om die redenen heeft het Regio College een aantal opleidingen met weinig studenten. Zijn die dan levensvatbaar? Wim van Amersfoort onderzocht de macrodoelmatigheid – hij noemt het zelf liever 'maatschappelijke doelmatigheid' - van het opleidingsportfolio van het Regio College. Hij bracht de belangen in kaart van studenten en hun ouders, en van bedrijven en instellingen. Vanuit die brede analyse kwam hij tot aanbevelingen voor een andere verdeling van het opleidingsaanbod in de regio.
Topsportcentrum De KoogPubliek-private samenwerkingHet Regio College had al jaren een opleiding voor sportinstructeur, maar zonder de noodzakelijke moderne sportvoorzieningen. Toen Wim van Amersfoort hoorde dat gemeente Zaanstad een topsportcentrum wilde bouwen in Koog aan de Zaan, raakte hij in gesprek met toenmalig wethouder Olthof van Sportzaken. Zou het niet een goed idee zijn als het Regio College daarin ook kon participeren en een paar leslokalen zou kunnen krijgen? En zouden er ook mogelijkheden zijn voor stageplaatsen van diverse opleidingen, bijvoorbeeld bij facilitaire zaken? En zo begon Wim namens het Regio College aan een ingewikkeld bouwtraject waarin gemeente Zaanstad, het gemeentelijk sportbedrijf en groot aantal sportverenigingen het eens moesten zien te worden. De belangen bleken niet altijd gelijk op te lopen. Zo wilde het sportbedrijf topwedstrijden en toernooien binnenhalen. Heel logisch, maar het Regio College zou geen lessen kunnen geven tijdens die evenementen. Door in gesprek te blijven en oog te hebben voor elkaars belangen kwamen ze er goed uit. Het Regio College kreeg een lesvleugel met drie leslokalen in Topsportcentrum De Koog.
| Horizon College en Regio College: van concurrentie naar samenwerkingBestuurIn Purmerend hadden het Horizon College en het Regio College elk hun eigen gebouw en een eigen opleidingsaanbod dat deels overlapte. Een aantal jaren beconcurreerden ze elkaar. Tot Wim van Amersfoort, toen nog voorzitter van het College van Bestuur van het Regio College, en zijn collega van het Horizon College in 2012 besloten het over een andere boeg te gooien. Met het oog op de belangen van de jongeren in Waterland zochten ze de samenwerking. Ze besloten om samen een modern nieuw gebouw neer te zetten en het opleidingsportfolio te verdelen. De weg ernaartoe was niet altijd gemakkelijk. Zowel de onderlinge samenwerking als de politieke besluitvorming en de wet- en regelgeving over onderwijshuisvesting vroegen de nodige aandacht. Met het gezamenlijke belang voor mbo-studenten steeds voor ogen lukte het Wim en zijn collega van het Horizon College het doel te bereiken. Het nieuwe gebouw is in de zomer van 2019 in gebruik genomen. Het gezamenlijke aanbod is breed en omvat ook een entree-opleiding en mogelijkheden voor maatwerk voor bedrijven.
Onconventionele oplossingen voor huisvestingsproblemenOnderwijshuisvestingIn Zaandam waren de opleidingen van het Regio College over drie naast elkaar gelegen gebouwen verdeeld: Cypressehout 97, Cypressehout 99 en Cypressehout 100, kortweg C97, C99 en C100. Al deze panden moesten gerenoveerd en gemoderniseerd worden, tegen hoge kosten. Voor C100 zou die investering onverantwoord zijn; dat pand was er te slecht aan toe. Het Regio College wilde ervan af en in plaats daarvan wilde het Cypressehout 95 (C95) betrekken. Dat pand was van de gemeente, maar vormt één geheel met C97. Woningcorporatie Ymere had belangstelling voor de grond waarop C100 stond: ze wilde die grond kopen voor woningbouw. Wim van Amersfoort zag kansen om uit dit bestuurlijk en technisch complexe probleem te komen en kwam met een onconventioneel voorstel. Als Ymere naast C100 ook C97 nu eens zou kopen van het Regio College en C95 van de gemeente, kon het Regio College dan huurder worden van die panden van Ymere? Zo werd een sale and lease back-constructie de oplossing. Er was ook een bouwkundig probleem dat om een bijzondere oplossing vroeg: op de Zaanse campus was er na de opheffing van C100 geen gymzaal meer. Dit was niet acceptabel, want het College van Bestuur had net het initiatief genomen om alle studenten weer een uur in de week te laten sporten. De creatieve mogelijkheid die Wim zag, was op hoogte bouwen. Zo staat er nu een gymzaal op palen van zo'n 8 meter hoogte boven het parkeerterrein tussen C95/97 en C99.
|
Contact | Social media |